Hoe houd je jouw oude paard vitaal en gezond?
Als paardeneigenaar wil je natuurlijk dat je paard zo lang als mogelijk gezond en vitaal blijft. Maar zelfs het meest atletische paard zal uiteindelijk een senior worden en zal andere behoeftes krijgen. Wanneer jouw paard precies als een “ouder” paard moet worden gezien, is per paard verschillend. Het is erg belangrijk dat je naar je paard blijft kijken en zelf bepaalt wanneer jouw paard misschien wat extra ondersteuning nodig heeft. Hoe je een “ouder” paard ondersteunt en welke speciale behoeften een senior paard heeft, lees je in deze blog.
Blijf naar jouw paard kijken
Net als bij oudere mensen, wordt ook de weerstand van paarden minder naarmate ze ouder worden. Hierdoor kan jouw paard vaker last krijgen van verschillende aandoeningen zoals infecties of andere kwaaltjes. Daarom is het erg belangrijk om elke dag te controleren of jouw paard bijvoorbeeld kleine wondjes of mok heeft. Blijf ook extra alert op (uiteraard) koorts, maar ook hoesten of andere tekenen die wijzen op een infectie of ontsteking in het lichaam. Vooral mok is een kwaal die vaak in verband worden gebracht met een verminderde weerstand. Dus kijk regelmatig naar je paard en let op kleine details en karakterveranderingen, zodat je vroegtijdig kunt ingrijpen.
Weerstand ondersteunen
Als je merkt dat jouw paard steeds meer last krijgt van kleine kwaaltjes, dan kun je overwegen het immuunsysteem van je paard te ondersteunen. Supplementen met veel vitamine C, zoals Kurkuma en Rozenbottel kunnen een natuurlijke weerstand booster zijn voor jouw paard. Deze supplementen kunnen ook helpen als je paard gestrest is of worstelt met de seizoenswisselingen.
Controleer het gebit en pas het voer aan
Regelmatige controle van het gebit is net zo belangrijk voor mensen als voor paarden. Zeker bij een ouder paard! Maar wij mensen hebben het voordeel dat we kunnen zeggen wanneer we kiespijn hebben en zelf kunnen beslissen wanneer we naar de tandarts gaan. Onze paarden kunnen dat niet, en omdat paarden prooidieren zijn, weten ze precies hoe ze hun pijn goed moeten verbergen. Dit betekent dat wij, als paardeneigenaren, onze dieren juist extra goed in de gaten moeten houden en het gebit regelmatig moeten laten nakijken.
De tanden van oudere paarden zijn vaak al iets versleten en kunnen scherpe randen hebben, die schade in de wang kunnen aanbrengen. Dit kan natuurlijk pijn doen of zelfs wondjes in de mond veroorzaken. Sommige paarden verliezen tanden naarmate ze ouder worden, waardoor grote gaten ontstaan, en bij andere paarden moeten tanden zelfs worden getrokken, bijvoorbeeld door de tandziekte EORTH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis).
Gaatjes of haken in/aan het gebit kunnen leiden tot grote problemen bij het eten. Voedsel blijft tussen de tanden zitten en eventuele wondjes kunnen geïnfecteerd raken. Grof voedsel kan vaak niet meer goed gekauwd worden en verstopping en koliek kunnen een gevolg zijn. Als hooi en krachtvoer niet meer goed gekauwd en verteerd kan worden, zal je paard ook zijn vitaminen en mineralen niet meer goed kunnen opnemen en een tekort ligt op de loer.
Zorg er dus voor dat je het gebit van jouw paard regelmatig laat controleren door een tandarts en dat het paard het juiste voer krijgt dat hij goed kan kauwen en verteren. Ondersteun het paard eventueel extra met supplementen die de darmflora en daarmee de spijsvertering ondersteunen. Natuurlijke ingrediënten zoals gist en beta-glucanen kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld belangrijke vitaminen en mineralen toevoegen door het bijvoeren van een balancer, bij voorkeur een die gemakkelijk te kauwen is.
Extra aandacht voor gewrichten en spieren
Met jouw senior wil je misschien niet meer naar wedstrijden, maar jullie willen allebei nog wel genieten van een ontspannen buitenrit of wandeling. En je paard moet, als het even kan, natuurlijk ook in de wei of in de paddock nog plezier beleven aan het bewegen. Daarom is het belangrijk dat een paard soepele en gezonde gewrichten en vitale spieren behoudt. Maar juist deze worden vaak steeds stijver, naarmate ze ouder worden. Ook is artrose een veelvoorkomende aandoening bij oudere paarden. Bij artrose is het kraakbeen niet meer zo functioneel als gezond kraakbeen en kan het de beweging tussen bot en gewricht niet meer voldoende ondersteunen. Hierdoor kunnen gewrichten zelfs gaan ontsteken.
De gewrichten en botten van het oudere paard kun je eventueel ondersteunen met natuurlijke supplementen. Kurkuma bijvoorbeeld, met zijn natuurlijke antioxidanten. Lees alles over de werkingen van Kurkuma in één van onze eerdere blogs.
Naast de gewrichten en botten zijn ook de spieren heel belangrijk voor functioneel en comfortabel bewegen. Denk er daarom aan dat beweging essentieel is voor de gezondheid van je paard. Bij oudere paarden worden spieren veel sneller afgebroken dan bij jongere paarden. Zorg dus goed voor de spieren van je paard en zorg dat hij voldoende beweging krijgt om jouw paard zo vitaal en gezond te houden. Je kan natuurlijk ook kiezen om de spieren van je paard extra te ondersteunen met supplementen.
Referenties op aanvraag