Detox; hype of hulp?

De afgelopen jaren kom je als consument steeds meer mogelijkheden tegen om te detoxen, te ontslakken, ontgiften of te draineren. Allemaal termen voor eigenlijk hetzelfde; het lichaam ontdoen van (een teveel aan) afvalstoffen.

Tendens

Als mens is de keuze reuze, en heb je sapjes die je kunt nemen, verschillende thee-soorten die je kan drinken en andere mogelijkheden om jouw lichaam op te schonen. Deze tendens zie je ook in de paardenwereld ontstaan. En alvast een spoiler alert; het kan een goede ondersteuning zijn voor jouw paard! Echter, een goed management, goede voeding en altijd vers water zijn een aantal van de basisprincipes die altijd nodig blijven voor een goede verzorging van jouw paard.

Detox drainage

Goede ondersteuning

Los van de commercie rondom deze producten, is het ook zinvol? Want dat is natuurlijk de hamvraag! Het (paarden)lichaam zit dusdanig in elkaar dat het lichaam een ‘natuurlijk afvalverwerkingssysteem’ heeft; waarbij het lichaam zelf in staat is om lichaamsvreemde en wellicht schadelijke stoffen op te ruimen. Echter, een overmaat aan deze schadelijke stoffen kan ervoor zorgen dat het lichaam dat zelf niet meer aan kan. Op zo’n moment is het goed om (jezelf en) jouw paard hierbij te ondersteunen.

Voor- en najaar

Wanneer het paard veel voor zijn/haar kiezen krijgt kom je al snel uit op twee ‘vaste momenten’ in het jaar; het voorjaar en najaar. Maar waarom dan?

Dit zijn de momenten waarop er veel verandert voor onze paarden. Wanneer het voorjaar voor de deur staat worden de dagen langer, gaan de paarden vaak weer op de wei en lopen de temperaturen (als het goed is) op naar hogere waardes. Al deze veranderingen hebben effect op de stofwisseling van jouw paard maar bijvoorbeeld ook op de hormoonhuishouding. Dit is nog los van het feit dat paarden op deze momenten ook gaan verharen wat vaak meer energie kost dan dat wij in de gaten hebben!

Detox drainage gezond

Waar kun je op letten?

Wanneer je gaat voor een ‘grote schoonmaak’ in het voor- en najaar is het goed om te kijken naar producten (en dus bestanddelen) die de focus leggen op met name het ondersteunen van de nieren en lever. Deze twee organen hebben een zeer belangrijke rol bij het afbreken en ‘onschadelijk’ maken van deze gifstoffen. Zie het als een groot vangnet om te zorgen dat er geen overvloed aan giftige stoffen het lichaam binnenkomt. Het natuurlijke afvalverwerkingssysteem dus.

Ook komt de term ‘antioxidant’ meer en meer voor. Een terecht ook, want antioxidanten beschermen jouw cellen tegen vrije radicalen. Nog meer van die dure woorden, maar wat zegt dat eigenlijk? Antioxidanten beschermen weefsels in cellen tegen radicalen. Deze vrije radicalen ontstaan bij de normale stofwisseling maar ook bij ongezond eten (te veel suikers en vetten bijvoorbeeld) maar ook door Uv-straling. Een veel gehoord product met een antioxidant werking is bijvoorbeeld groene thee. Zoek je een detoxproduct, kijk dan dus ook naar bestanddelen met een antioxidant werking.

Ten slotte

Het is niet zo dat er één duidelijk beeld is waarbij je zo’n type product inzet. Het kan zijn dat het paard net niet lekker in zijn vel zit, wellicht net niet fit, een verminderd immuunsysteem, wat dof in zijn vacht, etc. Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat het paard het wat zwaarder heeft op dat moment. Bij twijfel kun je altijd de producent of wederverkoper raadplegen of een drainage- of detoxkuur van meerwaarde kan zijn. 

 Ok, dus concreet: is een detoxkuur nu een hype of een hulp? Een detoxkuur, een drainage ofwel een ‘grote schoonmaakbeurt’ kan een hele goede ondersteuning zijn voor jouw paard om overtollige afvalstoffen te helpen verwijderen.

Houd er wel rekening mee dat zo’n product de afvoer van afvalstoffen ondersteunt en stimuleert. Dit kan ervoor zorgen dat in aanvang het beeld erger lijkt te worden, want zo’n proces kost energie. De lever en nieren worden juist ondersteunt door de verschillende actieve (plantaardige) componenten in een drainageproduct. Het is even extra aanpoten voor deze organen. Zie het als de laatste dagen voor jouw geplande vakantie (vroeger.. toen dat nog kon ;)), even vol gas geven om daarna met een ‘leeg en schoon hoofd’ de out of office aan te zetten en te genieten van de welverdiende vakantie. 

En nogmaals; het paardenlichaam (net als die van ons) is erop gemaakt om goed om te gaan met ongewenste, lichaamsvreemde en giftige stoffen. Echter, de situatie kan zo zijn dat hij hierbij geholpen moet worden. En dan kan een drainageproduct uitkomst bieden. De basis is en blijft; gezond verstand, goed kijken naar jouw paard, zorgen voor een goede kwaliteit (ruw)voer. En wat TLC kan ook nooit kwaad natuurlijk!

Blog – Het belang van hoefverzorging- ons stappenplan!

“No foot, no horse”, een quote die we steeds vaker horen en niet zonder reden. Problemen aan de...

Blog – De ademhaling van je paard

De ademhaling van je paardHet ademhalingsstelsel van paarden is niet zo heel veel anders dan bij...

Blog Eco Hippique

Ervaringen Eco Hippique met onze producten!Onlangs heeft Eco Hippique een mooie blog geschreven...

Blog – Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van spirulina?

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van spirulina?  Heb je als eens van spirulina gehoord? Of...

Sjef had last van dunne mest

Sjef bleef last houden van dunne mest Waar liepen wij bij Sjef tegenaan? Dunne...

Franz zat niet lekker in zijn vel

Franz leek niet lekker in zijn vel te zitten Waar liepen wij bij Franz tegenaan?...

Gemak dient de mens

Dit gezegde is helemaal waar natuurlijk. Als het gewoon simpel en gemakkelijk kan, laten we dan...

Frey moest helaas revalideren

Frey moest helaas revaliderenWaar liepen wij bij Frey tegenaan? Enkele maanden...

Guus had net dat zetje in zijn rug nodig

Guus wordt een dagje ouder Waar liepen wij bij Guus tegenaan? De 'koning' van de...

Hoe werkt de spijsvertering van het paard

Hoe werkt de maag van een paard?Want juist die maag kan soms ongemakken veroorzaken. We willen als...

Verder lezen op onze kennisblog

Winkelmandje