De ademhaling van je paard

Het ademhalingsstelsel van paarden is niet zo heel veel anders dan bij mensen, alleen vele malen groter. Problemen met de luchtwegen en daardoor de ademhaling bij paarden en pony’s is iets wat meer en meer gezien wordt. Deze problemen kunnen van voorbijgaande aard zijn, maar ook chronisch worden. Het is natuurlijk logisch dat problemen met de luchtwegen van een paard een direct effect hebben op de prestaties en het welzijn. Een efficiënte ademhaling zorgt namelijk voor voldoende zuurstof voor het lichaam. In deze blog gaan we in op het belang van gezonde luchtwegen, de functie van de longen en wat te doen als je paard hoest. 

De anatomie

De longen van het paard liggen in de borstkas en hebben een inhoud van ongeveer 50 liter. In vergelijking: de longen van de mens hebben een maximum volume van 7 liter. Het paard ademt in via de neus, de luchtpijp en de grote en kleine longpijpjes. Daarna komt de lucht in de longblaasjes. De longblaasjes hebben een heel dunne wand, waar een bed van kleine vaatjes omheen zit. Hier neemt het bloed zuurstof op uit de longblaasjes en wordt het koolzuur uit het bloed aan de lucht afgegeven. Dan wordt de lucht weer uitgeademd.

Normaliter zal een paard in rust zo’n 8-14 keer per minuut ademhalen. Bij een gezond paard is dat nauwelijks zichtbaar. Wanneer je echt duidelijk de ademhaling van je paard gaat zien, met name achter bij de flanken, kun je ervan uitgaan dat het paard problemen heeft met de ademhaling. 

Hoesten

Hoest jouw paard wel eens? Bijvoorbeeld als je net begint met rijden of als je hem net buiten zet? In principe hoort een paard niet te hoesten. Wanneer een paard wel hoest kan dat een teken van irritatie van de luchtwegen zijn.

Hoesten kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • een overgevoeligheid van stof;
  • een virus of bacteriën;
  • overtollig slijm.

Hoesten is een reflex om de luchtwegen schoon te maken. De longen hebben een groot herstellend vermogen, maar chronisch hoesten kan blijvende schade veroorzaken. Het is dus echt belangrijk om problemen met de luchtwegen, zoals bijvoorbeeld hoesten, heel serieus te nemen bij je paard!

Preventie

Om problemen met de luchtwegen zoveel mogelijk te voorkomen, kun je een aantal dingen doen. Het is altijd goed om je stalmanagement goed onder de loep te nemen, denk aan voer (met name ruwvoer), bodembedekking, de temperatuur op stal, het aanwezige gehalte van ammoniak, de tijd dat je paard buiten staat, etc.

Op welke gebieden kan jij dit voor jouw paard verbeteren? Zijn er bijvoorbeeld bepaalde allergenen aanwezig in de omgeving van jouw paard? Een hoog gehalte aan pollen in de lucht kan bijvoorbeeld extra uitdagingen geven voor de luchtwegen.

Mocht je aanpassingen gemaakt hebben, maar geen verbetering zien bij je paard dan is het goed om met je dierenarts te overleggen. Langdurig hoesten heeft namelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid van je paard. 

Luchtwegen ademhaling paard

Bronnen:

https://www.uu.nl/nieuws/dgk/wat-als-je-paard-hoest#:~:text=%E2%80%9COp%20een%20heleboel%20plekken%20in,en%20luchtwegen%20schoon%20te%20krijgen.
https://www.knhs.nl/welzijn/verzorging-medisch/ziekte-medisch/longen/

Blog Eco Hippique

Ervaringen Eco Hippique met onze producten!Onlangs heeft Eco Hippique een mooie blog geschreven...

Wat betekent “Soepel in de heupen” eigenlijk?

Soepel in de heupen?!Soepele spieren en gewrichten; een veelgehoorde ‘kreet’ maar wat houdt dat...

Blog – De werking van Kurkuma bij paarden

De werking van Kurkuma bij paarden Je hebt waarschijnlijk al wel eens iets over de geneeskrachtige...

Horses product van het jaar 2019!

Natural’Digest, genomineerd voor “Horses product van het jaar 2019! Super trots zijn we op het...

Blog – Hoe houd je jouw oude paard vitaal en gezond?

Hoe houd je jouw oude paard vitaal en gezond? Als paardeneigenaar wil je natuurlijk dat je paard...

Frey moest helaas revalideren

Frey moest helaas revaliderenWaar liepen wij bij Frey tegenaan? Enkele maanden...

Blog – Het begrijpen en ondersteunen van jouw hengstige merrie

Het begrijpen en ondersteunen van jouw hengstige merrie Heb jij ooit gemerkt dat jouw merrie zich...

Minder gevoelig op haar buik door Natural’Digest

Minder gevoelig op haar buik door Natural'Digest  Rita is een fervent...

Detox; hype of hulp?

Detox; hype of hulp?De afgelopen jaren kom je als consument steeds meer mogelijkheden tegen om te...

Ontspannen opstappen met Natural’Digest

Weer ontspannen opstappen door Natural'DigestBo is een jonge, gedreven amazone...

Verder lezen op onze kennisblog

Winkelmandje